Wegenbelasting.net

Bereken gratis uw wegenbelasting tarief

Doorgeven wijziging wegenbelasting bij koop of verkoop?

Wanneer je een auto koopt of verkoopt heeft dit gevolgen voor de hoogte van de wegenbelasting die je moet betalen (tenzij je je auto vervangt door een auto met het zelfde gewicht, brandstof en in dezelfde provincie blijft wonen als eerder). Maar hoe weet de belastingdienst dit? Moet ik zelf iets doorgeven bij de koop of verkoop van mijn auto of gaat dit volledig automatisch?
Kort samengevat: Zodra het kentekenbewijs op jouw naam staat (of juist niet meer) ontvang je vanzelf informatie vanuit de belastingdienst over de betaling (of verrekening).
Lees hieronder verder.

Aanschaf van een auto en wegenbelasting

Wanneer je een auto koopt moet je wegenbelasting betalen. Het moment vanaf wanneer u dat moet doen wordt bepaald door het moment waarop het kentekenbewijs op jouw naam wordt gezet. De hoogte van het bedrag hangt af van de provincie waarin u woont, het gewicht van de auto en het type brandstof. Het bedrag wordt vastgesteld per 3 maanden wat een tijdvak wordt genoemd. Elk jaar heeft dus 4 tijdvakken.

Wanneer u een nieuwe auto koopt, gaat het eerste tijdvak in op het moment waarop het kentekenbewijs op jouw naam wordt gezet. Koop je een tweedehands auto dan betaal je in eerste instantie slechts een deel van het tijdvak, waarna het volgende tijdvak van 3 maanden in zal gaan.

Je ontvangt vanzelf een rekening van de belastingdienst voor het betalen van de wegenbelasting. Je hoeft hier dus niets voor te doen.

Moet ik bij de verkoop van mijn auto dit doorgeven aan de belastingdienst?

Wanneer je een auto verkoopt krijg je een vrijwaringsbewijs. Hiermee kunt u aantonen dat het kenteken vanaf dat moment niet meer op jouw naam staat en hiervoor dus geen wegenbelasting hoeft te betalen. Op het moment dat het vrijwaringsbewijs wordt afgegeven weet het RDW dat ook.

Van wie krijg ik het vrijwaringsbewijs?

Wanneer je de auto verkoopt aan een particulier krijg je het vrijwaringsbewijs op het PostNL kantoor na het overschrijven. Wanneer je de auto verkoopt aan een erkend autobedrijf dan krijg je van dat bedrijf het vrijwaringsbewijs. Een RDW erkend autobedrijf herken je aan het muurschild "RDW erkend" op raamstickers.

Krijg ik geld terug van de wegenbelasting na de aan- of verkoop?

Wanneer je automatisch betaalt (automatische incasso) ontvang je het teveel betaalde bedrag automatisch terug op je rekening. Heb je te weinig betaald, dan wordt dat deel alsnog afgeschreven van je rekening.
Betaal je met de acceptgiro, dan is het van belang om de rekening die je hebt ontvangen voordat de auto is overgeschreven alsnog te betalen. Het teveel betaalde bedrag wordt dan automatisch terugbetaald.

Ga voor meer informatie naar de site van de belastingdienst.