Wegenbelasting.net

Bereken gratis uw wegenbelasting tarief

Waarom heb je een autoverzekering nodig?

Wanneer je in bezit bent van een auto, is het belangrijk om een autoverzekering te hebben. Dit is niet alleen belangrijk omdat je daardoor niet met onverwachte hoogte kosten komt te zitten bij ongelukken. Het is namelijk zelfs verplicht om een autoverzekering te hebben als je de weg op wilt gaan. Zonder een autoverzekering, mag je geen gebruik maken van je auto op de weg. Je krijgt hiervoor een boete van € 650,- (dd januari 2023). Bij het afsluiten van een autoverzekering, wordt op een aantal dingen gelet. Het is belangrijk om bewust te zijn van de verschillende dingen waar je rekening mee moet houden.

Wat doet een autoverzekering?

Een autoverzekering werkt net zoals iedere andere verzekering. Een verzekering zorgt ervoor dat je niet hoeft te betalen wanneer er schade wordt aangebracht aan eigendom van jezelf of anderen. Een verzekering is ervoor bedoeld om het risico te verlagen van hetgeen dat je laat verzekeren. Bij een autoverzekering zorg je ervoor dat je geen risico loopt om ineens een enorm bedrag te betalen bij een ongeluk. Wanneer er een ongeluk is gebeurd en je bent verzekerd, dan kun je de schade laten vergoeden door de verzekering. Let wel goed op dat niet iedere soort schade vergoed wordt bij een verzekering. Wat er allemaal wordt verzekerd, hangt af van de soort autoverzekering die je afsluit.

Soorten verzekeringen waar je uit kunt kiezen

Voor een autoverzekering zijn er drie opties waar je uit kunt kiezen. De goedkoopste optie is de WA verzekering. Dit is de basisverzekering die je kunt afsluiten voor een auto. Het is wettelijk verplicht om in ieder geval een WA verzekering te hebben wanneer je met een auto de weg op wilt gaan. Bij deze verzekering wordt alleen de schade vergoed die jij hebt veroorzaakt aan anderen. Wanneer er een ongeluk gebeurt die jij hebt veroorzaakt, dan zal de verzekering de schade die door jou aan anderen is toegebracht worden vergoed door de verzekeringsmaatschappij. Houd er rekening mee dat de schade die is toegebracht aan je eigen auto hierbij niet wordt vergoed.

De tweede optie die je hebt is WA + beperkt casco. Bij deze optie krijg je de normale WA verzekering met wat uitbreiding op andere gevallen die worden vergoed door de verzekering. Het gaat hierbij om schade aan jouw auto die door anderen of de omgeving is veroorzaakt. Je kunt hierbij denken aan brand, krasschade, diefstal, weersomstandigheden en ruitbreuk. Het is dus een kleine uitbreiding op de WA verzekering waarbij in een aantal gevallen de schade wordt vergoed waarbij het niet jouw schuld is.

De derde optie die je hebt is de all-risk verzekering. Bij deze verzekering krijg je de WA en volledige casco verzekering. Bij deze optie zul je dus ook een vergoed worden wanneer je schade aan je eigen auto hebt veroorzaakt. Omdat er bij deze optie veel meer schade vergoed wordt, is dit ook de duurste optie die je hebt. Voor de all-risk verzekering betaal je flink wat meer dan de andere twee opties.

De hoogte van jouw autoverzekering

Net als de wegenbelasting die je betaalt voor jouw auto, zijn de kosten van een autoverzekering onderdeel van de vaste lasten. De hoogte van de autoverzekering wordt voor een groot deel bepaald door de soort verzekering die je neemt en de waarde van jouw auto. De hoogte van de verzekering wordt echter ook flink bepaald door je eigen gedrag. Een autoverzekering kijkt namelijk naar hoe hoog het risico is dat er schade vergoed moet worden. Wanneer de kans groot is dat een schade vergoed moet worden, dan zal de verzekering dus meer kosten moeten maken. Daarom zorgt de verzekering ervoor dat de hoogte van de verzekering wordt afgestemd op hoe hoog het risico is van een auto eigenaar is. Om dit te doen, wordt er naar veel gegevens gekeken. Sommige gegevens heb je zelf niet in de hand. Denk bijvoorbeeld aan je leeftijd, rijervaring en locatie. Jongeren moeten bijvoorbeeld meer betalen voor een autoverzekering omdat statistisch gezien de meeste ongelukken bij jongeren gebeuren. Het deel waar je wel invloed op hebt, is je eigen rijgedrag. De verzekering houdt namelijk ook bij hoe “goed” je rijdt. Wanneer je goed (= schadevrij) rijdt , zul je natuurlijk veel minder kans op schade hebben dan wanneer je roekeloos rijdt. Het risico dat de verzekering loopt op het vergoeden van schade is bij goed rijgedrag daardoor veel lager. Daarom hoeven bestuurders met goed rijgedrag minder te betalen dan bestuurders met slecht rijgedrag. Een verzekering meet het rijgedrag van bestuurders op een aantal manieren. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het aantal schadevrije jaren. Dit geeft aan hoeveel jaren je geen schadeclaim hebt gedaan bij de verzekering. Hoe meer jaren je schadevrij hebt gereden, hoe minder je hoeft te betalen. De beste manier om te bezuinigen op een autoverzekering, is door goed rijgedrag aan te tonen.