Wegenbelasting.net

Bereken gratis uw wegenbelasting tarief

De wegenbelasting wordt vervangen door rekeningrijden: dit is wat je moet weten!

De overheid heeft plannen gemaakt om in 2030 de wegenbelasting helemaal af te schaffen. Het doel hiervan is om de belasting voor het gebruik van een auto op een eerlijke manier te berekenen. De overheid heeft al vele opties getest om onder andere te kijken wat het effect is op de overheidsinkomsten en de CO2 uitstoot. Als uitkomst is gekomen dat vanaf 2030 autobezitters betalen op basis van autogebruik en geen vast bedrag die je moet betalen wanneer je ook niet met de auto rijdt. Dit wordt met andere worden rekeningrijden of kilometerheffing genoemd. Hier zul je meer weten over wat dit betekent voor jou.

De huidige situatie

In de huidige situatie wordt er dus wegenbelasting betaald wanneer je al een auto bezit. Bij het bezitten van een auto, moet je maandelijks een bepaald bedrag overdragen aan de belastingdienst. Dit is een automatisch proces waarvoor je niets hoeft te doen nadat je jouw betalingsgegevens hebt doorgegeven. Bij het betalen wordt er niet gelet op de hoeveelheid gebruik van een auto. Het maakt dus niet uit of je veel of weinig rijdt met de auto, je betaalt maandelijks hetzelfde bedrag. De hoogte van de wegenbelasting kan echter wel per persoon verschillen. Wegenbelasting is er voornamelijk voor om de wegen goed te kunnen onderhouden. Bij veel gebruik van een weg, zal een weg sneller versleten raken. Het huidige idee van de wegenbelasting is dat een zwaarder voertuig voor meer schade zorgt waardoor de wegen dus eerder slijten. Zwaardere voertuigen moeten daardoor meer wegenbelasting betalen dan lichtere voertuigen. Deze belasting is verplicht om te betalen wanneer je in bezit bent van een auto.

De situatie in 2030

In 2030 zal dit stelsel er een stuk anders uitzien. In plaats van een vast bedrag, wordt er een variabel bedrag gebruikt. De hoogte van de belasting hangt nu af van hoeveel je rijdt. Een persoon die meer met de auto op weg gaat, moet meer betalen dan iemand die relatief weinig rijdt. Dit rekeningrijden heeft als doel om de belastinginkomsten op peil te houden, omdat deze met de stijging van het aantal elektrische auto’s zal dalen (die zijn vrijgesteld van wegenbelasting). Daarnaast is er het doel om het CO2 uitstoot te verminderen. De belastinginkomsten worden op peil gehouden doordat je meer gaat rijden wanneer het economisch goed gaat. De wegenbelasting gaat hierdoor mee met de welvaart van de bevolking. De CO2 uitstoot wordt verminderd doordat bestuurders meer bewust zijn van het aantal kilometers dat wordt gemaakt bij het rekeningrijden. Naast de benzinekosten die je betaalt, moet je nu namelijk ook letten op de wegenbelasting. Dit systeem kan ervoor zorgen dat bestuurders andere methoden van transport overwegen om kosten op wegenbelasting te besparen. De andere methoden van transport stoten veel minder CO2 uit.

Meer eerlijkheid bij het rekeningrijden

Men vindt dat het berekenen van de wegenbelasting op de nieuwe manier eerlijker is voor autogebruikers. Bepaalde bestuurders rijden nou eenmaal meer met de auto waardoor de wegen eerder versleten raken. In de huidige situatie zou je kunnen zeggen dat de auto eigenaren die relatief weinig rijden betalen voor de slijtage die wordt veroorzaakt door de bestuurders die vaker op weg gaan. Dit is erg oneerlijk voor de personen die niet zo vaak op weg gaan met de auto terwijl ze wel maandelijks wegenbelasting moeten betalen. De oneerlijkheid wordt groter wanneer je in bezit bent van zwaardere auto’s die je relatief weinig gebruikt. Ook zijn er situaties waarbij personen meerdere auto’s bezitten. Die auto’s gebruik je natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd terwijl je wel voor iedere auto maandelijks wegenbelasting moet betalen. De nieuwe situatie zorgt ervoor dat het berekenen van de belasting op een eerlijke manier wordt gedaan.

Berekenen van de belasting in 2030

Hoe de hoogte van de belasting precies wordt berekend en hoe de kilometers zullen worden geregistreerd, is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt nog over nagedacht hoe dit zo goed mogelijk gedaan kan worden. Daardoor kunnen er voorlopig alleen assumpties gemaakt worden op de manier waarop we het rekeningrijden moeten berekenen. Iedereen hetzelfde variabele bedrag laten betalen is natuurlijk ook geen optie. Het zou namelijk nog steeds oneerlijk zijn wanneer een persoon met een zwaardere auto hetzelfde variabele bedrag moet betalen als een persoon met een lichtere auto. De overheid is nog druk bezig om dit allemaal in orde te krijgen. Naarmate het rekeningrijden dichterbij komt, zul je waarschijnlijk meer te horen krijgen over hoe alles wordt berekend.

Verwachtingen in 2030 voor jou

Als auto eigenaar wil jij natuurlijk weten wat dit zal betekenen voor jou. In het kort betekent dit natuurlijk dat je maandelijks meer moet betalen wanneer je vaker de weg op bent terwijl je minder hoeft te betalen wanneer je weinig de weg op gaat. Je kunt ook verwachten dat de soort auto die je rijdt invloed heeft op de hoogte van de belasting. In 2030 is het dus handig om een lichte en zuinige auto te hebben wanneer je wilt besparen op belasting.

Bereken de kilometerheffing met uw kenteken.