Wegenbelasting.net

Bereken gratis uw wegenbelasting tarief

Wegenbelasting handmatig berekenen

Handmatig berekenen

Wegenbelasting

Zodra u een auto, bestelauto, bus of ander motorvoertuig aanschaft bent u verplicht om wegenbelasting (ookwel motorrijtuigenbelasting genoemd) te betalen. Het tarief van deze motorrijtuigenbelasting is afhankelijk van diverse factoren waaronder gewicht en soort voertuig en/of provincie.

Vrijgesteld van wegenbelasting

Welke voertuigen hoeven geen motorrijtuigenbelasting te betalen :
- Voertuigen met een elektromotor, geleverd door accu of brandstofcel
- Aanhangwagens <750 kg
- Caravans
- wegen en landbouwmachines

Schorsen

Wanneer u een auto op uw naam heeft staan maar er niet mee rijdt is het verstandig en goedkoper om de auto tijdelijk te schorsen. Wanneer u uw auto het eerste jaar schorst kost u dat € 100 en elke volgend jaar € 50. U hoeft dan in deze periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Tijdens de schorsing mag de auto niet gebruikt worden of op de openbare weg staan.

Sloop

Soms is sloop de enige optie omdat verkopen niet meer kan. In principe verkoopt u uw auto aan een sloopbedrijf en ontvangt u een vrijwaringsbewijs. Vanaf dit moment bent u niet meer verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen zoals de betaling van wegenbelasting en het afsluiten van een WA verzekering. Let dus goed op dat u ook bij de sloop een vrijwaringsbewijs ontvangt