Wegenbelasting.net

Bereken gratis uw wegenbelasting tarief

Kentekens

In Nederland is het verplicht om een kenteken op je voertuig te hebben. Dit kenteken is een combinatie van cijfers en letters die uniek is voor elk voertuig. Het kenteken is niet alleen nodig om te kunnen rijden, maar het is ook een manier om voertuigen te identificeren en te registreren bij de overheid.

Het kenteken moet goed leesbaar zijn en mag niet beschadigd zijn. Als het kenteken beschadigd is, moet het zo snel mogelijk worden vervangen. Als het kenteken niet goed leesbaar is, kan de politie een boete geven. Ook als het kenteken niet goed zichtbaar is, kan er een boete worden gegeven. Het kenteken moet namelijk goed zichtbaar zijn vanaf de voorkant en achterkant van het voertuig.

De hoogte van de boete kan variëren afhankelijk van de situatie. Wanneer er sprake is van ondeugdelijke kentekenplaten, dan riskeer je een boete van € 160,- (2023). Bij ernstige gevallen, zoals fraude met kentekens, kan de boete hoger zijn en kan er zelfs strafrechtelijke vervolging plaatsvinden. Het is daarom belangrijk om de juiste kentekenplaat te voeren en deze op de juiste manier te bevestigen.

Als je een nieuw voertuig koopt, moet je het voertuig binnen vijf dagen laten registreren bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Dit kan bijvoorbeeld bij een postkantoor of een garagebedrijf dat RDW-erkend is.

In Nederland hebben alle gemotoriseerde voertuigen die de openbare weg op mogen een kenteken nodig. Dit omvat onder andere auto's, vrachtwagens, motorfietsen, scooters, bromfietsen, snorfietsen en campers. Ook sommige speciale voertuigen zoals landbouwvoertuigen, heftrucks en aanhangwagens kunnen een kenteken hebben als ze op de openbare weg gebruikt worden. Fietsen, kinderwagens en rolstoelen hebben geen kenteken nodig.

In Nederland zijn bepaalde combinaties van letters en cijfers uitgesloten voor een kentekenregistratie. Combinaties die als kwetsend, discriminerend of aanstootgevend kunnen worden beschouwd, zoals kentekens met grove scheldwoorden (GVD), racistische (KKK, SS) of seksistische termen. Ook kentekens die een andere betekenis hebben mogen niet worden gebruikt, zoals PSV of VVD.

Er zijn ook een aantal vaste combinaties en kenmerken die aangeven wat voor soort voertuig het betreft.

  • Handelaarskenteken: Dit kenteken is bedoeld voor bedrijven die regelmatig met verschillende voertuigen rijden, zoals autobedrijven en garages. Je kunt ze herkennen aan de afwijkende kleur, namelijk groen. Daarnaast kennen ze specifieke lettercombinaties. HA, HH, FH of HF is voor personenauto’s, OA is voor bijvoorbeeld aanhangwagens en opleggers, en HC is voor brom- en snorfietsen.
  • Taxi kenteken: Deze zijn herkenbaar aan een blauw kentekenplaat.
  • Kenteken Oldtimers: Deze zijn herkenbaar aan een donker blauwe kentekenplaat.
  • Motor kenteken: In het verleden werd het kenteken voorzien van een M.
  • Koninklijk huis: Deze kentekens hebben de lettercombinatie AA.
  • Diplomatieke voertuigen: Deze kentekens hebben de lettercombinatie CD.
  • Bedrijfsauto’s: Meestal herkenbaar aan een B of V in het kenteken.