Wegenbelasting.net

Bereken gratis uw wegenbelasting tarief

Peugeot

Peugeot is een Frans automerk dat in 1810 werd opgericht door Jean-Pierre Peugeot. Peugeot heeft een lange geschiedenis in de autowereld. Een van de meest iconische modellen van Peugeot is de Peugeot 205, die werd uitgebracht in de jaren 80 en een groot succes werd vanwege zijn wendbaarheid en sportieve prestaties. Andere populaire modellen zijn onder andere de Peugeot 106, 206, 306, 407 en 508.

In recente jaren heeft Peugeot zich gericht op het ontwikkelen van elektrische en hybride voertuigen om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijkere mobiliteitsoplossingen. Ze hebben modellen zoals de Peugeot e-208 en e-2008 geïntroduceerd, die volledig elektrisch zijn.

Peugeot is onderdeel van de Groupe PSA, een Franse autogroep waar ook andere merken zoals Citroën, DS Automobiles, Opel en Vauxhall toe behoren.

Geschiedenis

Peugeot is een Frans automerk dat zijn oorsprong heeft in de 19e eeuw. Hier is een overzicht van de geschiedenis van het automerk Peugeot:
Vroege jaren: Peugeot werd opgericht in 1810 door Jean-Pierre Peugeot als een familiebedrijf dat oorspronkelijk gespecialiseerd was in het produceren van koffiemolens en fietsen.
De overstap naar auto's: In de late 19e eeuw begon Peugeot met het verkennen van de productie van motorvoertuigen. In 1889 bouwden ze hun eerste stoomaangedreven driewieler en in 1891 volgde hun eerste auto met een verbrandingsmotor, de Peugeot Type 3.
Opkomst als automerk: Peugeot zette zijn activiteiten voort en begon gestaag naam te maken in de autowereld. Ze stonden bekend om hun betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige voertuigen. In 1929 introduceerden ze de Peugeot 201, een van hun meest succesvolle modellen tot dan toe.
Groei en diversificatie: Na de Tweede Wereldoorlog breidde Peugeot zijn productaanbod uit en begon met de productie van vrachtwagens en scooters. Ze werden een van de grootste Franse autofabrikanten en stonden bekend om hun innovatieve ontwerpen en technologische ontwikkelingen.
Fusies en samenwerkingen: In de loop der jaren heeft Peugeot verschillende fusies en samenwerkingen doorgemaakt. In 1976 vormden ze een alliantie met Citroën, wat resulteerde in de oprichting van de PSA Peugeot Citroën Group. Later werd het bedrijf uitgebreid met de overname van andere automerken, zoals Opel en Vauxhall.
Moderne tijd: In recentere jaren heeft Peugeot gewerkt aan het versterken van zijn merkimago en het vernieuwen van zijn modellijn. Ze hebben de focus gelegd op het produceren van milieuvriendelijke voertuigen en hebben een aantal elektrische en hybride modellen geïntroduceerd, waaronder de populaire Peugeot 208 en 3008.
Peugeot blijft een prominente speler in de auto-industrie en heeft een rijke geschiedenis van meer dan twee eeuwen. Het merk staat bekend om zijn combinatie van stijl, prestaties en technologische innovatie.

Productie

Peugeot heeft productiefaciliteiten over de hele wereld. Het merk heeft fabrieken in verschillende landen om tegemoet te komen aan de wereldwijde vraag naar Peugeot-voertuigen. Hier zijn enkele van de belangrijkste productielocaties van Peugeot:

Frankrijk: Als een Frans automerk heeft Peugeot verschillende fabrieken in Frankrijk. Enkele belangrijke productielocaties zijn Sochaux, Mulhouse, Rennes en Poissy. Sochaux is de belangrijkste productiefaciliteit van Peugeot en is de grootste autofabriek in Frankrijk.
China: Peugeot heeft een sterke aanwezigheid in China vanwege de grote marktvraag. Het merk heeft samenwerkingsverbanden met Chinese autofabrikanten zoals Dongfeng Motor Corporation. Er zijn verschillende productiefaciliteiten in China, waaronder in de steden Wuhan, Chengdu en Xiangyang.
Spanje: Peugeot heeft een productielocatie in Spanje, met name in de stad Vigo. Deze fabriek is gespecialiseerd in de productie van bedrijfsvoertuigen zoals bestelwagens.
België: In België heeft Peugeot een productiefaciliteit in de stad Charleroi, waar onder andere de Peugeot 3008 wordt geproduceerd.
Brazilië: Peugeot heeft een fabriek in Brazilië, gelegen in de stad Porto Real. Deze fabriek is verantwoordelijk voor de productie van Peugeot-voertuigen voor de Braziliaanse markt.
Naast deze belangrijke productielocaties heeft Peugeot ook samenwerkingsverbanden en productiefaciliteiten in andere landen over de hele wereld, afhankelijk van de marktvraag en de lokale productievereisten.

Autosport

Peugeot heeft een rijke geschiedenis in de autosport en heeft deelgenomen aan verschillende disciplines, waaronder rallyracen, endurance racing en hillclimbs. Hier zijn enkele van de meest opvallende autosportactiviteiten waar Peugeot bij betrokken is geweest:
Rallyracen: Peugeot heeft een sterke aanwezigheid gehad in het rallyracen, vooral in het World Rally Championship (WRC). Het team heeft verschillende succesvolle jaren gekend, met name in de jaren 80 en 90. In deze periode won Peugeot het WRC-kampioenschap vier keer, in 1985, 1986, 2000 en 2002. Het meest opvallende model dat werd gebruikt was de Peugeot 205 Turbo 16, die legendarisch werd in de rallywereld.
Dakar Rally: Peugeot heeft ook indrukwekkende successen behaald in de Dakar Rally, een van de meest uitdagende offroad-rally's ter wereld. Het team keerde in 2015 terug naar de Dakar Rally met de Peugeot 2008 DKR en behaalde meteen een overwinning in 2016. In totaal heeft Peugeot vier opeenvolgende overwinningen behaald in de Dakar Rally, van 2016 tot 2019.
Le Mans 24-uursrace: Peugeot heeft deelgenomen aan de beroemde 24 uur van Le Mans, een van de meest prestigieuze endurance races ter wereld. Het team behaalde zijn grootste succes in 1992, toen de Peugeot 905 de overwinning behaalde in de algemene classificatie. Peugeot bleef deelnemen aan Le Mans tot 2011, toen het besloot zich terug te trekken uit de endurance racing.
Pikes Peak International Hill Climb: In 2013 nam Peugeot deel aan de Pikes Peak International Hill Climb, een race die plaatsvindt op de legendarische Pikes Peak-berg in de Verenigde Staten. Peugeot behaalde een indrukwekkende overwinning met de Peugeot 208 T16 Pikes Peak, die het record voor de snelste tijd ooit op de berg vestigde.
De betrokkenheid van Peugeot bij deze autosporten heeft bijgedragen aan de reputatie van het merk op het gebied van prestaties en technologische innovaties. Het succes in de autosport heeft ook geleid tot de ontwikkeling van sportieve modellen voor de openbare weg, waarbij technologieën en ontwerpkenmerken uit de racemodellen worden toegepast.

Logo

Het logo van Peugeot, ook wel bekend als het "Leeuwembleem", heeft een rijke symboliek en een interessante oorsprong. Het logo werd voor het eerst geïntroduceerd in 1847, maar kreeg pas echt bekendheid toen Peugeot zich begon te richten op de productie van auto's.
Het logo van Peugeot bestaat uit een gestileerde leeuw die op zijn achterpoten staat. De leeuw is al sinds de 19e eeuw een symbool van kracht, kwaliteit en elegantie. Het leeuwembleem weerspiegelt de waarden en de identiteit van het merk.
De oorsprong van het leeuwembleem gaat terug tot de oorsprong van Peugeot als fabrikant van zaagbladen, veerzagen en veren. Het bedrijf gebruikte toen al een leeuw als symbool op zijn producten. Dit was te danken aan de Franse wortels van het bedrijf, omdat de leeuw een traditioneel symbool is van Frankrijk.
Naarmate Peugeot zich ontwikkelde tot een autofabrikant, werd het leeuwembleem geïntegreerd in het logo van het merk. De gestileerde leeuw symboliseert de kracht, snelheid en trots van de voertuigen die Peugeot produceert.
Het logo heeft door de jaren heen enkele wijzigingen ondergaan in termen van stijl en details, maar de basisvorm van de leeuw is altijd behouden gebleven. Het leeuwembleem is een herkenbaar en iconisch kenmerk geworden van het merk Peugeot en vertegenwoordigt de lange geschiedenis en het erfgoed van het bedrijf.

Ervaringen

Net als bij elk automerk hebben Peugeot-auto's zowel voordelen als nadelen, afhankelijk van de specifieke modellen en persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele algemene voor- en nadelen van Peugeot-auto's:

Voordelen van Peugeot:

Stijlvol ontwerp: Peugeot staat bekend om zijn elegante en aantrekkelijke ontwerpen. Ze hebben vaak opvallende exterieurs en goed doordachte interieurs, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor mensen die waarde hechten aan esthetiek.
Rijdynamiek: Peugeot-auto's bieden over het algemeen een goede rijdynamiek. Ze staan bekend om hun wendbaarheid, responsieve besturing en goede wegligging, wat zorgt voor een plezierige rijervaring.
Efficiënte motoren: Peugeot heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van efficiënte motortechnologieën, zoals PureTech-benzinemotoren en BlueHDi-dieselmotoren. Deze motoren bieden een goede balans tussen prestaties en brandstofverbruik, waardoor ze zuinig kunnen zijn.
Veiligheidsvoorzieningen: Peugeot-auto's worden vaak geleverd met een scala aan veiligheidsvoorzieningen, zoals rijstrookassistentie, noodremassistentie, verkeersbordherkenning en dodehoekbewaking. Ze hechten veel belang aan veiligheid en streven ernaar om geavanceerde veiligheidsfuncties aan te bieden.
Nadelen van Peugeot:

Kwaliteitsproblemen: Hoewel Peugeot de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid, zijn er in het verleden enkele klachten geweest over de betrouwbaarheid van bepaalde modellen. Het is belangrijk om de betrouwbaarheidsstatistieken en consumentenbeoordelingen van specifieke modellen te raadplegen.
Ingebouwde technologie: Sommige mensen hebben kritiek geuit op de gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid van de ingebouwde infotainment- en connectiviteitssystemen in Peugeot-auto's. Het is altijd een goed idee om de functionaliteit van deze systemen te testen tijdens een proefrit.
Resalewaarde: Over het algemeen hebben Peugeot-auto's de neiging om sneller in waarde te dalen in vergelijking met sommige concurrenten. Dit kan resulteren in een lagere doorverkoopwaarde in de toekomst.
Het is belangrijk om te onthouden dat deze voor- en nadelen algemeen zijn en dat de ervaring en perceptie van een automerk subjectief kunnen zijn. Het is altijd verstandig om specifieke modellen te onderzoeken, proefritten te maken en beoordelingen van eigenaren te raadplegen voordat je een beslissing neemt.

Top 10 Modellen 2023 (tot 25-5-2023)

  1. Peugeot 208
  2. Peugeot 2008
  3. Peugeot 308
  4. Peugeot 3008
  5. Peugeot 5008
  6. Peugeot 408
  7. Peugeot EXPERT
  8. Peugeot 508
  9. Peugeot RIFTER
  10. Peugeot TRAVELLER