Wegenbelasting.net

Bereken gratis uw wegenbelasting tarief

Wegenbelasting voor een hybride auto

Hybride auto

Een hybride auto is een auto die zowel op elektriciteit als op benzine of diesel rijdt. Een hybride auto wordt als een schonere auto gezien en daarom hoeft u hiervoor in sommige gevallen minder wegenbelasting te betalen. In het verleden trok men voor de berekening van de wegenbelasting 125 kilo af van het gewicht van het voertuig. Dat is nu niet meer het geval. Er geldt op dit moment een half-tarief voor plug-in hybride auto's. Voor hybride auto's zonder plug-in geldt dit niet.

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto rijdt op zowel elektriciteit als op benzine of diesel. Wanneer de accu van de elektromotor leeg is, wordt deze weer opgeladen door de motor op benzine of diesel. Hiermee is de auto niet veel zuiniger dan een reguliere auto.

Wat is een plug-in hybride auto?

Ook een plug-in hybride auto rijdt op zowel elektriciteit als op benzine of diesel. Wanneer de accu van de elektromotor echter leeg is, wordt deze opgeladen via een stekker en een laadpunt. Hiermee zijn de auto's een stuk zuiniger dan een reguliere (hybride) auto en geldt het half-tarief.

Aanduiding wel of geen plug-in hybride

Fabrikanten en autoverkopers zullen duidelijk vermelden wanneer het een plug-in hybride auto betreft. Wanneer u twijfelt kunt u door het invullen van uw kenteken via onze tool bepalen of het een plug-in hybride auto betreft.

De technishe codes die worden gebruikt om aan te duiden wat voor soort hybride het betreft zijn OVC-HEV en NOVC-HEV. OVC HEV staat voor Off Vehicle Charging Hybrid Electric Vehicles en NOVC HEV voor Not Off Vehicle Charging Hybrid Electric Vehicles. Plug-in hybrides hebben de code OVC-HEV.