Wegenbelasting.net

Bereken gratis uw wegenbelasting tarief

Wegenbelasting Drenthe

wegenbelasting provincie Drenthe

Drenthe is de op een na duurste provincie wat betreft de wegenbelasting. In de bovenstaande grafiek zijn de jaarlijkse kosten weergegeven voor het jaar 2021. Dit voor een personenauto van 1.200 kg met een benzinemotor.

De hoogte van de wegenbelasting hangt af van het gewicht, de brandstof, het soort voertuig en de provincie waarin je woont. De verschillen per provincie zijn groot. De goedkoopste provincie is Noord-Holland en de duurste is Groningen.

Kort samengevat: In Drenthe betaal je gemiddeld meer wegenbelasting dan in andere provincies. Sinds 2011 is het bedrag met +/- 11% gestegen.

Jaarlijkse stijging van de wegenbelasting

Drenthe is altijd al een dure provincie geweest als het gaat om de hoogte van de wegenbelasting. In 2011 stond Drenthe op de 3e plek en stond Zuid-holland bovenaan. In de periode 2011 tot 2021 is de wegenbelasting in Drenthe in totaal met 11% verhoogd voor benzinemotoren en met 13% voor dieselmotoren. In 2017 vond de enige (landelijke) daling plaats van de wegenbelasting. In de onderstaande grafiek is het verloop van de hoogte van de wegenbelasting voor Drenthe weergegeven.

wegenbelasting verloop provincie Drenthe

Invloed gewicht op hoogte wegenbelasting

Een zwaardere personenauto wordt meer belast dan een lichte auto. Daarnaast is een Diesel in verhouding met Benzine duurder naarmate de auto zwaarder wordt. Zie ook de onderstaande grafiek over 2021 waarin duidelijk te zien is dat de Diesel-lijn sterker stijgt dan de Benzine-lijn. Op de Y-as staan de kosten per jaar. Deze grafiek gaat over Drenthe en is vergelijkbaar met de andere provincies.

Stijging diesel en benzine

Wanneer je echter een "vervuilende diesel" hebt, betaal je een fijnstoftoeslag en loopt de lijn steiler. Zie meer over deze "roettax" hier.
Voor schone auto's en plug-in hybrides geldt het halftarief.

Waar wordt het in Drenthe aan uitgegeven?

Een 1-op-1 koppeling tussen de inkomsten van de motorrijtuigenbelasting en de uitgaven van de provincie zijn niet te maken. In principe wordt de belasting gebruikt voor het aanleggen en onderhouden van wegen. Rondom de bereikbaarheid in de provincie Drenthe lopen verschillende projecten:
  • De verdubbeling van de N34
  • Vernieuwing wegmarkeringen
  • Doorfietsroutes naar Groningen
  • De rondweg van Emmen
  • en nog veel meer..
Een compleet overzicht van de werkzaamheden staat op de site van de provincie Drenthe, waaronder de werkzaamheden in Emmen.