Wegenbelasting.net

Bereken gratis uw wegenbelasting tarief

Wegenbelasting voor personenauto’s

Via kenteken berekenen


Handmatig berekenen

Motorrijtuigenbelasting berekenen

In onze rekenmodule kunt u zien wat u voor een auto moet betalen aan wegenbelasting. Deze belasting kunt u per kwartaal of jaar betalen en de hoogte van het bedrag is afhankelijk van een aantal factoren. Deze factoren staan hieronder nader toegelicht.

Bereken wegenbelasting personenauto

De wet bepaalt dat een motorvoertuig met 3 of meer wielen waarin personen (max. 8 personen) mee worden vervoerd en niet voldoen aan eisen zoals ze vallen onder een van de andere categoriën, behoren tot personenauto’s. Voor een personenauto dient u wegenbelasting (ookwel motorrijtuigenbelasting) te betalen. De hoogte is afhankelijk van de onderstaande factoren.

Gewicht

Het gewicht van uw auto bepaalt in welke gewichtsklasse u valt en afhankelijk van de gewichtsklasse betaalt u een tarief. De gewichtsklassen lopen van 0 kg tot 5050 kg en vanaf 550 kg valt u voor elke extra 100 kg in een nieuwe gewichtsklasse.

Provincie

De wegenbelasting bestaat uit twee delen namelijk een rijksdeel en een provinciaal deel. Het rijksdeel is voor elke provincie gelijk en elke provincie bepaalt voor zichzelf (binnen de gestelde kaders die zijn opgesteld door Den Haag) wat de hoogte is van het provinciale deel. Dit heet het provinciale opcenten.

Soort brandstof

Het soort brandstof bepaalt mede de hoogte van de wegenbelasting. Voor auto’s die rijden op diesel moet meer wegenbelasting worden betaald dan auto’s die rijden op benzine. Voor bepaalde zuinige auto’s is er vrijstelling of een gereduceerd tarief.