wegenbelasting berekenen
 
 
  AUTO MOTOR BESTELAUTO CAMPER VRACHTWAGEN BUS
 
 
Wegenbelasting 2020 personenauto
Provincie:
Gewichtsklasse*:
* Massa ledig gewicht

Wijzigingen in wegenbelasting per 2019

In 2019 zijn er slechts een aantal wijzigingen doorgevoerd op de wegenbelasting. In het onderstaande staan de wijzigingen nader beschreven.

Verhoging wegenbelasting personenvoertuigen

In 2020 is de wegenbelasting van een gewone auto verhoogd. Bekijk met de kentekencheck wat dit voor u betekent. Het bedrag dat u moet betalen aan wegenbelasting bestaat uit twee delen namelijk een rijksdeel en een provinciaal deel. Het rijksdeel wordt (meestal) jaarlijks gecorrigeerd met de inflatie. Het provinciale deel wordt bepaald door uw provincie waarbij de overheid een maximum bepaald.

Voor een auto welke rijdt op benzine, 1.360 kg weegt in de provincie Noord-Holland betekent dat in 732 euro p.j. aan wegenbelasting moet worden betaald en dat ongeveer 264 euro (36%) het rijksdeel betreft en 468 euro (64%) het provinciale deel.

Provinciale opcenten

Ongeveer de helft van de provincies verhoogd het provinciale deel van de wegenbelasting en in de onderstaande tabel zijn de tarieven van de laatste jaren weergegeven. Het zogenoemde opcenten gebeurt op basis van de hoofdsom (per gewichtsklasse) die in 1994 is vastgesteld.

Link naar overzicht opcenten volgens het cbs
Link naar overzicht hoofdsom 1994 - wet op motorrijtuigenbelasting.

Fiscale stimulering van volelektrische auto's

Het kabinet blijft het volledig elektrisch rijden tot en met 2025 stimuleren en daarom zijn deze auto's volledige vrijgesteld van de wegenbelasting (en BPM).

De Roettax

Vanaf 1 januari 2020 betalen vervuilende dieselvoertuigen een toeslag van 15% op de wegenbelasting. Vaak gaat het om oudere auto's, maar ook nieuwe auto's kunnen te veel fijnstof uitstoten. Je betaalt deze toeslag wanneer jouw auto een fijnstof uitstoot heeft van meer dan 5 milligram per kilometer of meer dan 10 milligram per kilowattuur.


 
 
 
Pagina's

Wegenbelasting op kenteken
APK datum op kenteken
Auto
Motor
Bestelauto
Kampeerauto
Vrachtauto
Bus
Wegenbelasting 2020
Wijziging na koop of verkoop
Wijziging adres,naam,rekeningnr
Wegenbelasting en leaseauto's
Links

Belastingdienst.nl
Anwb.nl
CBS.nl
Meer handige links...
Over ons

Contact
Privacy
Disclaimer
Cookies
  © wegenbelasting.net